>Παρέμβαση αλληλεγγύης στους απεργούς της Χαλυβουργίας

Την Τετάρτη 21/12 πραγματοποιήθηκε παρέμβαση αλληλεγγύης και αντιπληροφόρησης με θέμα τον αγώνα των απεργών της Χαλυβουργίας στην πλ. Ελευθερίας. Μοιράστηκε κείμενο και αναρτήθηκε πανό μπροστά στη Νομαρχία.ακολουθεί το κείμενο που μοιράστηκε…

 

Αλληλεγγύη στον αγώνα των απεργών εργατών της  “Ελληνικής Χαλυβουργίας”. Εμπρός για άγριες απεργίες διαρκείας – 51η ημέρα απεργίας

            Η Ελληνική Χαλυβουργία του βιομήχανου Μάνεση είναι μία από τις 3 βιομηχανίες (Χαλυβουργική – Σιδενόρ – Ελληνική Χαλυβουργία), που ελέγχουν το 100% της παραγωγής σιδήρου στη χώρα. Ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια που η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας ταλανίζεται από την οικονομική κρίση με καθημερινά λουκέτα σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις η Ελληνική Χαλυβουργία είχε αύξηση παραγωγής από 196.000 σε 266.000 τόνους σιδήρου ενώ ο τζίρος το 2010 ήταν 227 εκατομμύρια ευρώ.

            Το κέρδος, όμως έχει και το τίμημα του. Και αυτό δεν το πληρώνουν οι βιομήχανοι… Εργάτες που δούλευαν εδώ και χρόνια υπό άθλιες συνθήκες, με ελλιπή μέτρα ασφαλείας, με ένα νεκρό συνάδελφο τους, με μισθούς πείνας καλούνται να γίνουν τα πειραματόζωα του νέου εργασιακού μεσαίωνα που προσπαθούν να περάσουν σε όλο τον κόσμο της εργασίας. Δουλειά εκ περιτροπής, από 8ωρο σε 5ωρο, 40% μείωση στον ήδη πενιχρό μισθό, απλήρωτες υπερωρίες, εντατικοποίηση, κατάργηση ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Με φόντο αυτόν τον εργασιακό μεσαίωνα, η απόλυση 34 εργαζομένων ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

   Όμως οι εργαζόμενοι δεν έμειναν με σταυρωμένα χέρια και προχώρησαν σε απεργία διαρκείας, η οποία κόστισε τις δουλειές σε 16 ακόμα εργαζομένους. Σαν να μην έφτανε αυτό, οι απεργοί δέχονται τις απειλές και την τρομοκρατία τόσο των βιομηχάνων, όσο και του ίδιου του κράτους που για ακόμα μια φορά επιβεβαιώνει ότι η θέση του είναι δίπλα στο κεφάλαιο και τα αφεντικά. Όπως οι ίδιοι αναφέρουν στις ανακοινώσεις τους:

           

Αφού οι «επισκέψεις» στα σπίτια, οι «επιστολές», η τρομοκρατία με τα εξώδικα, έπεσαν στο κενό, τώρα βάζουν το Υπουργείο Εργασίας να μας «συμβουλεύει»: «Δεχθείτε τους όρους του Μάνεση, διαφορετικά θα βρεθείτε όλοι στο ταμείο ανεργίας». Μας απειλούν με 180 ακόμα απολύσεις!

[…]Οι βιομήχανοι κλιμακώνουν την επίθεσή τους .. Και οι εργάτες θα κάνουμε το ίδιο! Εμείς είμαστε πιο δυνατοί! Και είμαστε ακόμα στην αρχή! […]Για την καλοδουλεμένη τους μηχανή εμείς είμαστε τα γρανάζια που τους αποφέρουν τα κέρδη. […]Αν σπάσουμε εμείς δεν θα αφήσουν τίποτα όρθιο! Αν εδώ σπάσουν τα μούτρα τους τίποτα δεν θα είναι το ίδιο. Δε θα δουλεύουν αυτοί, για ψίχουλα στα εργοστάσια. Αυτοί πληρώνονται καλά για τη βρώμικη δουλειά τους. […]Δεν κατεβήκαμε σε τέτοιο σκληρό αγώνα για να περάσουμε την ώρα μας! Για να τα διπλώσουμε στις δυσκολίες και τις απειλές. Υπερασπιζόμαστε τη ζωή μας και το ψωμί των παιδιών μας. […]Ήρθε η ώρα ο αγώνας σαν φωτιά να ανάψει στα εργοστάσια. Τώρα η συμμετοχή σας στον αγώνα δεν είναι ζήτημα αλληλεγγύης είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για όλη την εργατική τάξη. Παραμερίστε τους ανθρώπους των βιομηχάνων, μην τους φοβάστε, είναι ανίσχυροι όταν οι εργάτες πάρουν απόφαση. Κάντε γενική συνέλευση, ελάτε σε επαφή μαζί μας, αποφασίστε απεργία. Είναι η ώρα οι βιομήχανοι να πάρουν ένα καθαρό μήνυμα που μόνο ο αγώνας των εργατών στα εργοστάσια μπορεί να δώσει. […]Κύριοι βιομήχανοι, είστε βαθιά νυχτωμένοι. Την τελευταία μας λέξη δεν την είπαμε ακόμα! Είμαστε μια γροθιά. Έτοιμοι, για την πιο σκληρή ταξική αναμέτρηση!

 Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της Ελληνικής Χαλυβουργίας και σε κάθε δίκαιο αγώνα των εργαζομένων ενάντια στην εκμετάλλευση τους από τα αφεντικά. Αντιλαμβανόμαστε ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι μη έχοντας άλλους οικονομικούς πόρους αδυνατούν να συνεχίσουν την απεργία τους χωρίς την έμπρακτη στήριξη όλων μας. Έφτασε η ώρα η αλληλεγγύη μας να γίνει πράξη!

Αριθμός λογαριασμού για την οικονομική ενίσχυση των απεργών:

200/623301-52 στην Εθνική (Δικαιούχος λογαριασμού: Δημήτρης Λιάκος, ταμίας του Σωματείου Εργαζομένων της Ελληνικής Χαλυβουργίας).

Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι ΤΕΙ Σερρών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *